måndag 28 februari 2011

Fynd På Bokrean

Som liten var jag alltid ett fan av bokrean. Eftersom vi alltid brukade åka på vår årliga skidsemester vid den tiden på året bokrean ägde rum, var jag oftast lite rädd att böckerna skulle ta slut. I slutändan kom jag oftast över böcker för stora summor pengar (flertalet var såna där hästböcker som det finns minst tio av i samma serie).
När jag blev äldre såg jag inte längre på bokrean med samma glädje. Jag fick tag på böcker på annat håll, och att köpa till fullpris såg jag inte som något problem. Jag vet inte om det berodde på att jag blev kräsnare med böcker, eller att utbudet magrade, men jag hittade helt enkelt inte lika mycket böcker längre. Mestadels bestod bokrean i vår småstad av gamla, uttjatade böcker, eller såna där ingen-kvalitets-böcker. Förra året tror jag inte att jag hittade en enda bok.
Idag bestämde sig jag och Lyra för att titta in på bokrean på vägen hem från skolan. Och till min stora förvåning gick jag därifrån med flertalet böcker.

En styck box med klassiker, som jag hade hört talas om innan, och blivit väldigt sugen på att ha i min ägo (299 kr, men det var värt det!) och dessutom en styck Jane Eyre på originalspråk för 39 spänn!

Klassikerna i boxen är följande;
Alice I Underlandet - Lewis Carroll
Pappa Långben - Jean Webster
Unga Kvinnor - Louisa May Alcott
Agnes Cecilia - Maria Gripe
Den Hemliga Trädgården - Frances Hodgson Burnett

Tror alla utom Agnes Cecilia är skrivna på engelska som originalspråk. Hade hellre läst dem på det än svenska, men ja... Man kan inte få allt.
Har bara läst Agnes Cecilia och Alice's Adventures In Wonderland innan, men den svenska upplagan får mina syskon glädje av och det skadar aldrig att äga Agnes Cecilia!

Har ni fått tag på något på bokrean?

Skrivet av Alice

fredag 18 februari 2011

Skiing, And Some More Books

Nu blir det skidåkning! Imorgon åker jag och Lyra till Norge respektive Italien. (Okej, jag måste erkänna att jag är lite avundsjuk på innan nämnda Saumensch.) But I shan't complain.
Med mig följer My Sisters Keeper, som jag är mitt i nu  (okej, inte mitten, snarare början), Cold Magic (en av julklappsböckerna), The Scorch Trials och Shadow Web (från Foyles) Kommer antagligen inte att hinna läsa ut alla, but you can always try! 

Jag läste ut Back Home av Michelle Magorian häromdagen. Jämfört med Emma kändes det som... engelska och kemi! (hatar det senast nämnda, obegripligt), eller som en 1800-tals klassiker och en brittisk ungdomsbok, vilket det också var. Språket var något lättare, vilket faktiskt var ganska skönt. 
I det stora hela handlar boken om 12-åriga Virginia, även känd som Rusty. 1945 kommer hon hem tillbaka till England efter att ha blivit evakuerad till Amerika fem år tidigare. 
För Rusty känns såklart inte England som hemma. Kriget har lämnat djupa spår efter sig, både av ödeläggelse, död och ransonering. Rustys familj känns också som complete strangers, och ett mindre krig med hennes mamma startar snart efter hemkomsten. I sin misär längtar Rusty tillbaka till Amerika, och sin familj där. Hela tiden refererar hon till U.S som "back home".. 
Inte blir saker bättre när hennes mamma skickar iväg henne till en privatskola, för att göra en decent English girl out of her. (Förresten, Rusty's boarding school påminde mig väldigt mycket om Hogwarts. Fyra houses, point system, prefects...)
Hela tiden genom boken kan man känna hur en revolution byggs upp inom Rusty, och tror att hon snart kommer göra uppror. Kanske var det hoppet om att något ska hända som fick mig att hela tiden fortsätta läsa. Men det hände inget, inte förren precis i slutet. Resterande av boken var ganska långtråkig, but I still enjoyed reading about Rusty. Bara att det utspelade sig i England fick väl det hela att bli snäppet bättre.Men jag kunde verkligen sympatisera med Rusty, and grew fond of her, in some way.
Läsvärd? Absolut. En favorit? Nja...

Skrivet av Alice

Lyra tillägger:

Böckerna jag tar med mig är inga mindre än I am Number Four, Frukost på Tiffany's, Sarah's Key och kanske Boneshaker. Önska mig lycka till i de italienska pistarna! Brake a leg, eller kanske inte...
Vi önskar alla ett litterärt sportlov med inte för mycket svett och ansträngning.


söndag 13 februari 2011

Läs en klassiker

Har ni också ibland hört bra saker om en klassiker, och tänkt "ja, kanske det?" men sen tänkt efter och kommit fram till att boken antagligen mest är seg och gammalmodig. I många fall kan det stämma, men jag ber er; tänk inte så! Det kan ta lång tid (vilket det gjorde för mig, kommer till det senare) och kännas meningslöst, men det är det värt! Nånting får man ut av det. Så har det varit för mig när jag nu under två långa, tråkiga, snöiga, mörka månader läst Jane Eyre. Den välkända klassikern från mitten av 1800-talet, skriven av den äldsta av de författande systrarna Brontë, är på många sätt en slags självbiografi. Jane Eyre är en föräldralös flicka som bor hos sin faster och sina kusiner. Hon behandlas inte bra av dem, och får med hjälp av en läkare som besöker henne börja på en skol-instutition. Jane berättar detaljerat alla händelser, om sina tankar och funderingar, och minnen. Läsaren, eller "dear Reader", som Jane säger, följer henne genom England, från stora gods till små stugor, trädgårdar och hedar. Hon är mycket, vill mycket och gör mycket. En helt fantastisk och på den tiden, innovativ karaktär. (Kan dock använda ord, många ord, som man inte orkar slå upp.) Och, självklart, träffar hon kääärleken. Mer om det i boken.
När jag köpte J.E. på bokmässan i höstas hade jag ingen aning om vad den handlade om. När jag öppnade den och började läsa på riktigt i slutet av november hade jag fortfarande ingen aning om vad som väntade. Inte den blekaste. Hade inte ens brytt mig om att kolla århundradet den skrevs. *Shame* Jag visste bara att huvudpersonen hette Jane Eyre. Hade säkert inte ens vetat det om boken haft en annan titel... Enda anledningen till att jag egentligen läste den var att jag hört att den skulle vara så bra!
Men första sidan var en glad överraskning. "Det stämmer!", tänkte jag, "den är bra!" Senare kunde det vara långa kapitel som man bara ville hoppa över för att man inte orkade sitta med ordbok i varannan mening, men över lag är den helt otrolig. Många element hade jag inte alls räknat med, sätt att uttrycka sig, beskrivningar, det är så fint formulerat. Alla borde förstå att klassiker inte alls måste vara sega och formellt skrivna hela tiden. Jane Eyre är ett exempel.

Från kommande film
Varför jag läste Jane Eyre nu och inte sen var på grund av att det kommer en ny filmatisering av boken i år. Med Mia Wasikowska, som spelade Alice in Wonderland, som Jane. Cary Fukunaga regisserar. Enligt IMDb kommer den ut i USA i mars, men inte förrän i september i Storbritannien. Hm. Då har vi ännu en film-release att längta till. Men läs boken så länge, så går tiden lite fortare!




Brontëblog.blogspot.com

Skrivet av Lyra

söndag 6 februari 2011

E-reader, I Want!

Jag har alltid varit en motståndare till e-readers. För något år nämnde en kompis att hon ville ha en, men jag bara skrattade åt henne. Vad var en elektronisk pryl jämfört med en riktig bok?
Mina argument var många. Hur mycket böcker man kunde köpa för priset av en e-reader, möjligheten att tappa den, alla böcker borta, den kan ju ladda ur och tänk om man bara måste fortsätta att läsa! Och känslan av en riktig bok! Omslagen, sidorna, lukten, dammet, bokmärkena…  Ja, äkta e-reader motståndare var både jag och Lyra.
Men på nyårsafton fick jag ett sms från innan nämnda person. ”Läser Christmas Carol på min mosters iPad!”, ja och där blev Lyra a friend of the e-readers.

Åter till mig. För några dagar sedan var min klass nere i skolans datasal, för att fylla i någon speciellt tråkig enkät om trivseln i skolan. Jag blev klar, och i väntan på mina klasskamrater fick jag (nästan) tillåtelse av vikarien att ”surfa fritt” Jag landade på B & N, och efter att ha kollat ”New Releases” klickade jag, av ren chansning på NOOK, och började förundrat läsa.
När jag sedan blev medsläpad upp i klassrummet var jag också a friend of the e-readers.

En B & N Nook
Ja, B & N’s Nooks verkar helt fantastiska! Två miljoner titlar, bokrekomendationer baserat på ens egna böcker, gratis stuff om man tar med sin NOOK till B & N (ja det kan jag nog inte utnyttja så ofta…), kunna låna ut böcker, nätet, musik, spel, colour toutchscreen, massa häftiga accesories, tio dagars batteri… Och kolla bara på priset! B & N’s två NOOK kostar $ 249 respektive  $ 149. Med dollarn som står i 6.48 sek (jag kollade upp det där) blir det… 1614 respektive 966 kr. En e-reader på Bokus kostar ungefär 2440!!!
Jag har inte direkt kollat upp svenska e-readers, men har något svenskt någonsin kunnat konkurrera med något amerikanskt förut? Not bloody likely…  

När jag tittar på den fiiiina e-readern, drabbas jag av en stark ”Vill Ha!”, längtan. Tänk vad praktiskt egentligen! Aldrig behöva oroa sig för att inte ha plats i bokhyllan, att inte få tag på nästa bok, att boken är för tung/stor för att bära med sig, ingen kan se vad man läser, billigare böcker… Såklart skulle jag aldrig överge mina gamla hederliga paper books, e-readern skulle bara vara som ett alternativ…

Kanske borde jag överge ”jag vill ha en synt farsan, jag vill ha en synt farsan, när jag konfirmerar mig” (eller en Steinway flygel), från Roy’s och Roger’s mack, och istället fråga mina föräldrar efter en e-reader till komfan i juni? Med tanke på att jag inte ens spelar piano är det nog en alldeles utmärkt ide!

Någon som har en e-reder, iPad eller liknande? Vad tycker ni om dem? Hur fungerar det med tex nät?

Skrivet av Alice, numera a friend of the e-readers