tisdag 8 juni 2010

London, King's Cross and FOYLES!!!


När man åker till London är det såklart massa ställen som alla anser att man är tvungen att besöka. Big Ben, Buckingham Palace, Towerbridge, Towen, London Eye, Madame Tussauds… listan fortsätter. Men ingen av de här ställena är egentligen ett måste, även om det är roligt att se dem. Det enda stället en riktig boknörd MÅSTE besöka i London är Foyles, en av världens största bokhandlar.
När man kommer in genom entrén till den fyra våningar höga bokhandeln, då skriker en riktig boknörd av lycka, i alla fall en engelsk-älskande småstadsbo vars stads bokhandels utbud på böcker inte är något att hurra över.
Böcker, böcker och mer böcker, Foyles - For Books!
Tyvärr fastnade både jag och Lyra på bottenvåningen med all skönlitteratur vid våra besök i den Brittiska huvudstaden. Men det är inget att gräma sig över, när man tänker på vad som fanns där.
Slutsatsen jag kan dra av att ha tillbringat flera timmar på Foyles är att det brittiska utbudet av ungdomsböcker är MYCKET större, och bättre, än det svenska. Många av böckerna känner man i och för sig igen från svenska översättningar, men då med andra titlar och omslag.
När jag på sista dagen i London nästan blev släpad av min pappa från Foyles hade jag köpt inte mindre än åtta böcker.

Dawn of The Dreadfuls - Jane Austen and Steven Hockesmith
The Tiger In The Well - Philip Pullman
Numbers, The Chaos - Rachel Ward
Shadow Web - N.M. Browne
Ice - Sarah Beth Durst
Chains - Laurie Halse Anderson
The Resistance - Gemma Malley, till Lyra
The Double Act - Jaquline Wilson, till min lillasyster

Och så får vi ju inte glömma The Short Second Life of Bree Tanner, köpt på Waterstones, Harrods. Jag antar att jag fortfarande vill läsa den, även om jag inte nördar Twilight längre.

Jag passade också på att nörda Harry Potter lite när jag ändå var i London. The Leaking Cauldron ska faktiskt ligga på Charing Cross Road, samma som Foyles! Men till min stora besvikelse kunde jag inte hitta den. Det beror antagligen på att jag till min stora irritation är en mugglare!
När vi bytte tåg på King’s Cross släpade jag med pappa upp från The Underground, och försökte desperat hitta plattform nio och tio. När jag tillslut hittade plattform nio, upptäckte jag till min stora besvikelse att det inte fanns någon plattform tio, eller stenmur emellan! Pappa gick fram till en liknande stenmur som den i filmen, en vägg till en restaurang, bakom plattform nio, och påstod att det nog var den. Jag tittade lite misstänksamt på väggen, innan jag gick fram och bankade på den, men den ville inte öppna sig!
Och Hamleys, leksaksaffären, där fanns både Harrys trollstav, kvastar och Gryffindors svärd. Jag vågade inte ens titta på prislapparna…

Nu längtar jag så innerligt tillbaks till Foyles, till alla böcker, och önskar så att jag var född i England istället för i Sverige…

Skrivet av den engelsk-galna Alice, med foton från London-resan

6 kommentarer:

  1. Vilket härligt bok- och Londonnörderi! Jag blir jättesugen på att åka dit och Harry Potter-nörda precis som du ;)

    SvaraRadera
  2. Vad kul det låter! Jag var i London med klassen förra året, det var en härlig upplevelse:) och Bree Tanner-boken ska jag också läsa;)

    SvaraRadera
  3. Åh, Alice, jag måste dit igen! Måste måste måste måste måste måste måste måste måste måste måste... Även om jag måste klippa gräset varje dag hela sommaren! Och tack så jättemycket för teet, strumporna och boken, jag är numera en FRI boknörd!
    /L

    SvaraRadera
  4. Åh, jag måste dit! Jag vill också knacka på brittiska stenmurar och vandra mellan de där fantastiska fem våningarna! *dregel*

    Tack för underbar och inspirerande läsning!

    SvaraRadera
  5. Åh, London, jag älskar det ^^ Har varit på Hamleys (och så klart kollat in Harry Potter grejorna) men jag har faktiskt inte varit på Foyles. Blir nästa mål :3

    SvaraRadera
  6. Tack för tipset, den affären ska jag absolut åka till nån gång ^^
    Föresten så spelades perong 9-10 in på den riktiga perong fyra :p

    SvaraRadera