söndag 20 juni 2010

Sommarskönt Bokbyte

Vi har alltid, eller i alla fall nästan alltid, älskat allt som har med böcker och litteratur att göra. För Lyra började det med Harry Potter i trean och för Alice började det med ett stort antal biblioteksbesök, och ett antal kassar med böcker, i ettan. Sedan fortsatte det bara för oss båda två. Såklart har våran läsning utvecklats markant under åren. Från Harry Potter och hästböcker, för Alice’s del, har vi gått till att älska Hungerspelen, Boktjuven och Den Mörka Materian, våra absoluta favoritböcker, ever.
De genrerna vi uppskattar mest nuförtiden är fantasy, skräck, sci-fi, och mer fantasy. Men fantasy är ett ytterst känsligt ämne för oss. Det måste vara riktig, välgjord fantasy. Inte någon slarvskriven bok av en svensk författare. (Såklart kan britter och amerikaner etc. också skriva dålig fantasy, men det är något vi inte har upplevt ännu) 
Något vi har kommit fram till att vi hatar inom litteratur är ”svenska ungdomsböcker” Såna där realism- böcker, som handlar om helt vanliga tonåringar i den svenska vardagen, som för det allra mesta är olyckligt kär i någon. Så det är inget vi önskar få genom bokbytet.Läs det här inlägget för en noggrannare redogörelse över våran ställning till svensk ungdomslitteratur och fantasy.
Något vi däremot älskar med böcker, är såna som får en att börja tänka och reflektera över innehållet, precis som Boktjuven och Hungerspelen fick oss att göra. Några andra såna böcker skulle verkligen uppskattas.
Vi kan läsa kärleksromaner, men då måste det vara riktigt bra sådana. (Och vi har redan läst, och nördat, alla Twilight-böckerna)
På senare tid har vi också börjat intressera oss för klassiska böcker, som Jane Austen. Stolthet och Fördom har lästs av oss båda, inklusive Stolthet och Fördom och Zombier och Dawn of The Dreadfuls. Dessutom har Alice läst Sense and Sensibility, på engelska, vilket faktiskt var lite överkurs.
Vi älskar också att läsa på engelska som originalspråk, vilket vi läser nästan lika mycket på som svenska. 

Lyra är för tillfället lite sugen på bl.a John Ajvide Lindqvist och Joyce Carol Oates, (udda par?) och vi båda tar gärna emot helt för oss okända böcker. Det ökar ju bara nyfikenheten! 

Skrivet av Alice och Lyra

1 kommentar:

  1. Om ni vill läsa en bok som får er att tänka, så borde ni läsa Var är Alaska? av John Green.
    Den kanske är lite seg och konstig i början. Men mot slutet får den en verkligen att tänka, iaf mig. Den fick mig inte bara att tänka över innehållet, utan också över vissa saker utanför boken.
    Den slår inte Hungerspelen, men den är riktigt bra.

    SvaraRadera