fredag 29 oktober 2010

Pocket & Påhitt, Underlättning För Våran Bytesvän

Här kommer en underlättning för Moa som är våran bytesvän i En Bok Om Dagens bokbyte. En något kompleterande lista över vad Alice har läst under 2010, och en lista på de (ganska många) olästa böckerna i bokhyllan. Jag hoppas att Lyra (Saumensch) lägger upp sina snart också...

Utlästa Böcker Av Alice 2010:


The Book Thief -  Markus Zusak
Häxa - Celia Rees
Mer Än Ögat Ser - Melissa Marr
Sagan Om De Två Tornen -  JRR Tolkien, 27 Januari
Vargbröder, Ondskans Schaman - Michellle Paver
Vampyrens Märke - P.C Cast And Kristine Cast
Fatta Eld - Suzanne Collins
Om Jag Stannar - Gayle Forman
Rubinen I  Dimman - Philip Pullman
The Hunger Games - Suzanne Collins
The Resistance - Gemma Malley
The Magician's Nephew  - C.S Lewis
Drakens Bok - A.J Lake
Över Näktergalens Golv - Lian Hearn
Stolthet och Fördom - Jane Austen
På Kudde Av Gräs - Lian Hears
Eragon - Den Äldste - Christopher Paolini
Ghost Hunter - Michelle Paver
Harry Potter and The Prisoner of Azkaban -  J.K Rowling
Häxa-Bortom Tiden - Celia Rees
Stoltet och Fördom och Zombier - Jane Austen och Seth Grayhame-Smith
Tornrummets Hemlighet - Niklas Jantz
Sense and Sensibility - Jane Austen
Numbers - Rachel Ward
Frost - Maggie Stiefvater
Under Lysande Måne, Lian Hearn
Den Femte Systern, - Mårten Sandén
Svärdet och Spiran - Ken Follett
Dawn of The Dreadfuls - Steve Hockensmith
The Double Act - Jaqueline Wilson
Alice's Adventures In Wonderland - Lewis Caroll
The Short Second Life of Bree Tanner - Stephenie Meyer
Rufus - Doris Lessing
Brisingr - Christopher Paolini
Chains - Laurie Halse Anderson
Vid Hägers Skarpa Skri - Lian Hearn
The Maze Runner - James Dashner
Hans Majestäts Drake - Naomi Novik
Drömlös - Eino Hanski
City of Bones – Cassandra Clare
Mockingjay – Suzanne Collins
Hobbiten – J.R.R Tolkien
A Pocket Full of Rye – Agatha Chrisite
Northanger Abbey – Jane Austen
Dödgrävarens Dotter – Joyce Carol Oates

Olästa Böcker I Bokhyllan:

(Liten notering, vissa av böckerna har jag fått, vunnit, glömt avbeställa i bokklubbar etc. Några av böckerna har även stått i bokhyllan ett bra tag, och planeras inte heller bli lästa inom den snaraste framtiden.)

The Scorch Trials – James Dashner
The Diamond of Drury Lane – Julia Golding
Emma – Jane Austen
Alice’s Adventures In Wonderland And Through The Looking-Glass – Lewis Caroll
Medlaren – Meg Cabot
Ice – Sarah Beth Durst
Flykten Från Berganien – Eva Ibbotson
Le Petit Prince – Antoinde de Saint-Exupéry
Glöm Mig Inte – Anne Cassidy
Harens Vår – Markus Paasalina
The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy – Douglas Adams
Mary – Lesley Pearse
Miss Mary Bennets Självständighet – Colleen McCollough
Jonathan Strange And Mrs Norrell – Susanna Clarke
Jag Är Martyr – Bo Bjelferdstam
Bara Inte du – Katarina von Bredow
Beautiful Dead, Jonas Bok – Eden Maguire
Den Gröna Cirkeln – Stefan Casta
Midnattsmanifestet – David Whitley
Krigarhjärta – Henrik Larsson
Lilla Stjärna – Johan Ajvide Lindquist
Hunger – Michael Grant
Släktet – Guillermo Del Toro, Chuck Hogan
My Sister’s Keeper – Jodi Piccult
Shadow Web – N.M. Browne
Levande Skuggor – Eino Hanski
Förföljd – Norah McClinthog
The Tiger In The Well – Philip Pullman
Skrämmarkriget – Lene Kaberböl
Kulla Gulla På Blomgården – Martha Sandwall Bergström
En Annan Maria – Brit Engdal
De Bästa Julberättelserna 





måndag 25 oktober 2010

Förintelsen - En Ofattbar Sanning

Vi har läst om det så många gånger. Vi har hört Liesels historia, Steffis och Nellis, Belägring, Aldrig Mera Krig Emma, den nyss utlästa Dödgrävarens Dotter…
Det alla böckerna har gemensamt är att de på något sätt påverkas av andra världskriget, men så här har jag aldrig tidigare läst om det.

Vi kanske ska ta det från början. För någon vecka sedan berättade en av lärarna på min och Lyras skola om en bok för den något tveksamma åttan. (En liten notifiering, Lyra och jag går inte i samma klass. Jag går i åttan och hon i sjuan)
Boken var en liten tunn sak på inte mer än 90 sidor, och hette Vad Mina Ögon Har Sett, av Magda Eggens. Läraren som berättade om den för oss hade själv träffat Magda Eggens när boken skulle ges ut, och hört henne berätta sin historia själv, för boken är en helt sann.
När vi sedan gick ifrån klassrummet skakade jag nästan efter vad han hade berättat. Jag frågade mig själv, vad var det för skillnad på det här och alla andra makabra böcker jag har läst? Svaret var självklart, det här hade hänt i verkligheten.

Nästa dag, på den s.k. Projekttiden hade vår klassföreståndare tagit med sig några uppsättningar av boken. Jag tog genast en, och satte mig att läsa. 70 minuter senare (i väntan på att nästa lektion skulle börja) var boken utläst. Efter sig lämnade den en ännu mer skakande Alice.

Kanske ska jag berätta vad boken handlar om, så ni själva förstår. Historien om Magda Eggens fruktansvärda upplevelser under kriget.
1944 i Ungern. Magdas judiska familj, föräldrar och två yngre systrar, har dittills märkt ytterst lite av krigets fasor, men detta kommer att förändras när de en dag förflyttas till stadens ghetto. Efter en vistelse där blir de inträngda i vagnar för boskap, på en resa dit igen vet vart. Trångt, trångt, står de tryckta i vagnarna i flera dagar. När de tillslut blir utsläppta är det i Auswitzh. Magda och hennes syster Eva skiljs från sina föräldrar och andra syster, Judit. När de försöker följa efter blir de hindrade av ett befäl, vilket senare ska visa sig räddade livet på dem.
Alla har väl hört historierna om Auswitch, och kan säkert gissa vad som hände med den övriga familjen. Men Magda och Eva tillhörde istället de judar som såg relativt friska ut, och i stället fick arbeta, tills det blev ”deras tur”
Mot alla odds lyckas Magda och Eva överleva Auswitch fasor. Tillslut blir de deporterade där ifrån, och får istället arbeta på en fabrik, där förhållandena är lite bättre.
Månader följer. Många dör, av svält, kyla eller sjukdomar. De transporteras från plats till plats. Många gånger håller Magda på att ge upp, men hon fortsätter kämpa för Evas skull.
När kriget är slut räddas Magda och Eva av Röda Korset och hamnar i Sverige.
År senare skulle Magda komma att skriva boken Vad Mina Ögon Har Sett.

Magda Eggens
Vad ska man egentligen tycka om en sådan här bok? Jag skulle aldrig kunna säga att den är dålig, för det är den definitivt inte. Men jag kan inte heller säga ”det här var den bästa bok jag någonsin har läst!”
I sådana här fall kan man inte kommentera på språket eller liknande, här är det bara handlingen som gäller. Och det är skrämmande, vad mänskligheten egentligen är kapabel till, bara för att få makt. Hur många Judar som dog på grund av Hitler i Andra Världskriget, hur många Tyskar, Japaner, Britter, Amerikanare etc som fick sätta livet till under striderna. Det är ofattbart. Jag har hört att många i Japan inte ens vet om Förintelsen, vad Nazisterna gjorde. Därför måste vi berätta, sådana som Magda måste dela med sig av sina berättelser. Vi får aldrig glömma, för sådant här får aldrig hända igen!

Vid närmare granskning har jag redan läst en annan bok av Magda Eggens. Aldrig Mera Krig, Emma, som jag nämnde innan, lästes vid ungefär 10-års ålder. Jag googlade den, för att ta reda på om den verkligen hette ”Aldrig Mera Krig, Emma”, och då visade det sig att författaren var Magda Eggens, najs!)

Alice

Bokbyte, Pocket & Påhitt

Här kommer en liten "biografi" om oss till En Bok Om Dagens Bokbyte. Den vi ska byta med, som "biografin" är riktad till, är Moa på Textappeal 

Så, till att börja med kan vi säga att de genrer vi läser mest inom är Fantasy, Urban Fantasy och Sci-Fi, en stor del på Engelska. Vi läser också mycket historiskt och Fiction över huvudtaget. Vi har väl inga speciella författare som vi måste läsa av, utan vi är öppna för alla nya böcker, så länge de har kvalitet och kvantitet. Det enda vi egentligen inte läser, eller rent utsagt avskyr, är de där "Svenska Ungdomsböckerna", för närmare förklaring, se tidigare inlägg. Vi uppskattar heller inte chich-lit eller dussinböcker eller Svenska Deckare, unikt ska det vara!
Några författare vi gärna skulle vilja läsa mer av är bla Agatha Christies Miss Marple (vi har redan läst The Body In The Library och A Pocketful of Rye. 4:50 From Paddington är också på väg hem till Alice), och Joyce Carol Oates (Vi har läst Dödgrävarens Dotter). Edgar Allan Poe och H.P. Lovecraft lockar också mer och mer, hehe.
Någorlunda kompletterade lista med vad vi har läst under 2010 kommer förhoppningsvis publiceras inom kort.
Som sagt innan läser vi en stor del av alla böcker på Engelska, så vi tar gärna emot böcker på Engelska som originalspråk.
För mer detaljer kan man ta ett span på inlägget från vårt förra bokbyte.

Saker som vi tycker om, först kanske det ska nämnas att både Alice och Lyra är oerhörda te-drickare. Båda är däremot inte speciellt förtjusta i Lipton-te. Vi älskar också Engelsk kultur genom alla tider och Shadowhunters!
Här följer en lista på mer saker vi gillar, kopierad från tidigare bokbyte.


Storbritannien...
...och engelsk kultur genom alla tider
Annorlunda, okänd musik
Te! Åh, te...
Träd! (trädmönster, trädtyger, trädtavlor, trädprydnader, trädfoton, you name it)
Hav
Ponton
J.R.R. Tolkien
Fina vykort
Katter 
Grafiskt
Agatha Christie
"Alice In Wonerland"-konceptet
Studio Ghibli
Ordet "Forest
Fåglar
New York & London
Nerd Merchandise! 
Mysiga bokhandlar
Art Deco Art Nouveau
Zombier!    



När det gäller godis och annat liknande äter vi mest choklad, kakor och honung.

Hobbyer... Läsning, läsning och mer läsning, såklart! Båda är också musikintresserade och spelar flöjt/piccolaflöjt och altsax/sopransax. Alice rider även och Lyra är en scout. 
Några filmer värda att nämna är Spirited Away och de andra underbara filmerna av japanen Hayao Miyazaki , Alice In Wonderland, Fried Green Tomatoes, Skin, Amelie från Montmartre, The Secret of Kells, Breakfast at Tiffanys' och Pride And Prejudice (ingen tandkräm, tack!)
Vi älskar annorlunda, okänd musik. Bla Vampire Weekend, Bon Iver, Patrick Wolf och The Dubliners!
Vi är JungfruFiskar (detta är dock inget vi vill uppmuntra) våran favoritfärg är utan tvekan Blå och bara Grön!
Vi samlar på tekoppar, fina vykort med katter på och fina stenar.

(Om vi har tagit med mer information än nödvändigt, eller information om saker som är otänkbara att få i ett Bokbyte får du ursäkta oss, Moa. Är det något övrigt du undrar över är det bara att slänga iväg en uggla till aliceandlyra@gmail.com!)



fredag 22 oktober 2010

Ännu En Hunger Games, Fanmade, Trailer


Så, vad tycker ni? Vi kan inte vänta tills filmen kommer, antagligen 2013!!!

Alice

söndag 17 oktober 2010

Åh, du Intellektuella Höst

Idag har Lyra känt sig intellektuell. Klädd som en äkta Ponton-läsare har hon snörvlande gått en höstpromenad, tagit kort på träd, köpt en ny tekopp och faktiskt skrivit lite på sitt senaste projekt. Hösten är nog den mest intellektuella årstiden. Inte för varm, men nästan för kall, kan man gå ut och försöka bli inspirerad för att sen sitta inne och läsa/skriva. Och mycket kul händer/har hänt i höst! Inte minst har Mockingjay släppts - jag och Alice håller på och läser om den, jag har nog ändrat uppfattning - och The Scorch Trials, som Alice har beställt. Men vi kommer nog inte hinna läsa den på länge. Och snart kikar Harry fram på vita duken också - för sjunde och näst sista gången. Lite sorgligt? Nja. Vi kan väl ge plats åt nya stjärnor. Men 19 november smäller det!
Och en till sak: Lyra åker till Polen på höstlovet! Hon besöker bland annat Auschwitz, och antagligen leder det till ett stort bloggreportage.

Vårt eget Hanging Tree
Nu ska jag fortsätta snörvla, äta svampmacka och skriva på mitt projekt.

Skrivet av Lyra

lördag 16 oktober 2010

Northanger Abbey

Som antagligen alla andra i Sveriges land är också vi tvungna att läsa böcker på svenskan i skolan och skriva recensioner på dem. Detta kan såklart vara svårt att hinna med (under förutsättningarna att man också måste läsa böckerna hemma) när man läser andra böcker samtidigt. Jag läste Jane Austens Northanger Abbey i skolan, men det kändes som att jag aldrig kom någon vart, så tillslut tog jag hem och läste ut den. Jag skrev sedan en recension enligt skolkonceptet (Jag har läst... av... Den handlar om... Jag tyckte boken var...) Som ni kanske har lagt märke till är det inte såna recensioner vi skriver på bloggen, utan mer friare. När jag var tvungen att skriva den andra sorten kändes det så oerhört tråkigt!
Jag lägger i alla fall upp min recension enligt "skolkonceptet" på Northanger Abbey. Märker ni någon skillnad?


Boken tar plats under början av 1800-talet i England. En ung prästdotter vid namn Catherine Moreland har fått löfte om att följa med sina grannar, och vänner, Mr och Mrs Allen till staden Bath. Eftersom det varken finns teatrar eller baler i den lilla staden Fullerton är romanhjältinnan (som Cathrine anser sig vara) utom sig av lycka.
I Bath möter Cathrine Isabella Thorpe. De två unga kvinnorna kommer att bli bästa vänner och diskuterar allt från romaner till det senaste vårmodet från London.
En kväll får Cathrine dansa med en ung herre vid namn Mr Henry Tilney, som hon (naturligtvis) förälskar sig i. En vänskap med Mr Tilneys yngre syster inleds, och när Cathrine får en inbjudan att besöka det Tilneyska familjegodset Northanger Abbey är lyckan som gjord.

Boken kastar en rätt in i 1800-talets England, med baler, vagnar, tebjudningar, visiter etc. Eftersom Austen själv levde under samma tid och skrev boken då blir det hela så mycket mer trovärdigt.

Karaktärerna är bra och originellt beskrivna. Som huvudpersonen Catherine, man kommer verkligen att älska hennes livliga fantasi och livliga natur. Att säga att hon har livlig fantasi är vid närmare eftertanke en klar underdrift. Vem annars (med undantag från Alice I Underlandet) skulle kunna fantisera ihop att det finns ett lik inne i ett helt vanligt klädskåp?
Tillslut har man kommit så nära Cathrine att man skrattar när hon skrattar och senare i boken lider med henne.

En sak som man ständigt blir påmind om (och som gör mig så frustrerad) är kvinnornas roll jämte mot männen. För det är ju som sagt 1800-tal, och flickorna förväntas sitta inne och läsa och sy, medan pojkarna rider runt landet på sina hästar.
I en filmatisering av Förnuft Och Känsla säger en av karaktärerna
”Jag önskar att jag var pojke, de kan göra saker. Flickor kan bara sitta och vänta på att allt ska hända”

Romanen innehåller också en hel del ironi och komiska situationer. Den behandlar även flera, på 1800-talet, viktiga ämnen, som frågan om romanläsning är en vettig sysselsättning eller ej.

Men även om Northanger Abbey är en fantastisk bok går det inte att komma ifrån att den har flera (eller snarare många) långtråkiga alternativt sega delar. Det behövs antagligen en hel del tålamod för att läsa en sådan bok.

Sista meningen;
”Sålunda överlåter jag åt vem det vare månde bedöma hurvida sensmoralen i detta verk går ut på att anbefalla föräldratyranneri eller belöna sonlig olydnad”
Det har Austen helt rätt i, för det kan verkligen tolkas som båda de innan nämnda ämnena. 


Alice

tisdag 12 oktober 2010

Beautiful Blogger Award, Once Again...

Vi har fått ytterligare ett Beautiful Blogger Award. Av Addikoko den här gången. Tack så mycket!

söndag 10 oktober 2010

The Return of Jane Austen



Åh, mer sånt här, det är ju skitkul! :D

Hittade det på katesbookblog.blogspot.com

Skrivet av Lyra

fredag 8 oktober 2010

And What Are We Going To Read Now?

Hyllan med olästa böcker i bokhyllan bara växer. Så fort man är inne på nätet eller i en bokaffär ser man en bok som man bara måste ha. Man lovar sig själv, bara den här, inga mer. Ett löfte som man såklart inte kan hålla. Samtidigt har man så lite tid. Läxor, familjen, kompisar och aktiviteter ska också hinnas med. Men man vill läsa också. Så mycket böcker och så lite tid.

Det är precis så här det är för mig. Fast min book-shop-aholic började faktiskt inte för så länge sen, tidigare lånade jag nästan alla mina böcker (antingen av biblioteket eller av ovilliga kompisar) Så sent som i mars hade jag bara runt fem olästa böcker i min hylla, nu har antalet nästan sju-dubblats. (Lyra har ännu mer olästa böcker än mig…)

När man står där och tittar upp på sin bokhylla, kan man ju fråga sig vad ska jag läsa nu? För det finns så många bra böcker, som jag verkligen vill läsa, men inte har tid. Det kan också bli en fråga om vad man vill läsa och vad man måste läsa. Som sagt i tidigare inlägg kommer folk i ens närhet oftast med förslag på böcker när de upptäcker att man är litterär, och visst kan det vara kul, men man kan också känna sig oerhört tvingad att läsa dem.

Ett exempel. Den omtalade Harens År hamnade på min fjortonårsdag i bokhyllan. Efter två veckor frågade min kära pappa om jag hade läst ut den än.
”Neeej…”, svarade jag, och brydde mig inte om att förklara att en bok kan bli stående i flera månader innan jag tar mig tid att läsa den.
En annan bok från födelsedagen, inköpt av mina morföräldrar, gjorde mormor anspråk på att läsa ”när jag var klar med den”, när hon frågade mig om jag hade läst ut den, orkade jag inte heller förklara för henne varför jag inte har läst den 600 sidor tjocka boken än.
Ett annat exempel. Varenda svenska lektion står det med stor skrift framme på tavlan, ”tyst läsning, tänk på recension!”  Eftersom jag valde att läsa Northanger Abbey av Jane Austen istället för en bok på 100 sidor som vissa av de övriga får man faktiskt räkna med att det tar lite tid, särskilt som jag försöker läsa andra böcker samtidigt. (Tillslut tog jag hem och läste ut den)

Böcker jag vill läsa då. The Tiger In The Well, från Foyles, står fortfarande oläst i bokhyllan. Jag blir galen av längtan efter att få läsa den, men samtidigt har jag så mycket annat. Samma med City of Ashes.
Det är så mycket man inte har som man också vill läsa! ”Den måste jag läsa, någon gång!”, är en upprepad fras för Alice och Lyra.

Så, vad ska man göra med sin växande bokhög? Låta bli att köpa mer böcker? (Kommer inte på fråga!) Och vad ska man läsa, sånt man vill eller sånt man måste? What d’you think?

Alice

Apropå releaser...

...Som vi skrivit lite om här nu på senare tid, så kommer alldeles alldeles snart uppföljaren till The Maze Runner, The Scorch Trials, ut! Och den verkar skitspännande...

Läs om den på bn.com. (Och observera böckerna i "Customers who bought this also bought"-kolumnen...)


Skrivet av Lyra

Congratulations, Sweden, Finally A Mockingjay...

Ja... Nu har den äntligen börjat komma ut i bokhandlarna. Det var inte en dag försent, Sverige. Det är ju förstås kul för alla som inte ville läsa den på engelska. Vi kommer väl antagligen också att läsa den på svenska (någon gång) så att vi kan klaga på översättningen. Det blir antagligen så när man läser en bok man tycker så mycket om i en översättning. Men innan det måste vi läsa ut Mockingjay för andra gången...
I alla fall, Revolt har (äntligen) kommit!

//A

torsdag 7 oktober 2010

No stranger would it be...



...Om någon skulle kunna tänka sig att göra ett riktigt fint arr till sopransax?

mockingjay.net

Förresten, enligt IMDb så planeras filmen till 2013... Jag antar att det finns fler än jag som grubblar skådisar och tänker FILM FILM FILM!

Skrivet av Lyra