tisdag 5 januari 2010

Boktjuven


Författare: Markus Zusak
Orginaltitel: The Book Thief

Ett Litet Faktum:
Du kommer att dö


Det är 1939 och nioåriga Liesel Meminger och hennes bror är på ett tåg på väg till München för att överlämnas till ett fosterhem.
Liesels bror dör på tåget.
När han sedan begravs av två dödgrävare stjäl Liesel sin första bok, Dödgrävarens Handbok.
Sedan tar Liesels mamma ett kort farväl av sin dotter och försvinner.
Liesel kommer aldrig mer att återse henne.

Liesel blir överlämnad till sina nya fosterföräldrar på Himmel Straße i Molching utanför München. Hennes fosterföräldrar,
Rosa Hubermann, som skriker åt alla och kallar dom saumensch eller saukerl. Men hon kommer faktiskt att älska Liesel Meminger.
Hans Hubermann som spelar dragspel och lyckades undvika döden i två världskrig. Det är han som tillslut lär Liesel att läsa. Något som skulle rädda livet på henne.

Liesel Meminger blir Boktjuven. Hon stjäl böcker från Nazisternas bokbål på Führerns födelsedag, i borgmästarens bibliotek, var hon än kan hitta dom.
Hon delar böckerna med dom andra på Himmel Straße när dom sitter i skyddsrummet och bomberna faller, damen som bor granne med henne och juden som gömmer sig i deras källare.

Boktjuven är Liesels berättelse om när bomberna föll på Himmel Straße. Och om orden. Hur hon kom att älska dem och hur hon kom att hata dem. Och hur de tillslut räddade livet på henne.

Något Du Borde Veta:
Historien berättas av Döden

Jag tyckte Boktjuven var helt underbar. Den var så mörk och mystisk så man dras med och måste bara veta hur det går. Samtidigt är den så sorglig, på slutet grät jag. Boktjuven måste man bara läsa. "Köp den, låna den eller stjäl den. Men framförallt, läs den!"

Skrivet av: Alice

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar