lördag 9 januari 2010

Vargbröder


Originalets titel: Chronicles of Ancient Darkness
Böcker som får en att vilja springa ut i skogen med yxa och pilbåge och göra upp en eld. Undebart! Av Michelle Paver

För sextusen år sen, vandrade Torak omkring i Storskogen i nordvästra Europa. Han hade kunnat bo i Norden, men det framkommer inte helt tydligt i böckerna, författaren har dock varit i både Norge, Finland och Sverige för att göra research. (För att skriva sista boken var hon till och med i Karpaterna, tänka sig!)

Vargbröder, första boken, börjar med att Torak som tolvåring ser sin far dö. Han har blivit attackerad av Demonbjörnen, och den nu föräldralöse Torak måste nu fly från den.
Men han får också en uppgift av sin far, Fa (som man kallar sin pappa): att leta upp Världsandens Berg, (som spelar en stor roll i människornas liv) och Demonen.
På vägen stöter han på en vargunge, med mamman liggande död bredvid sig. Först vill inte Torak veta av den, (Han funderar ett tag på att döda den och äta den, hemska tanke!) men vargen följer efter honom, och Torak lär sig så småningom att prata vargspråket.
De blir tillfångatagna av KorpKlanen, och anklagade för att jaga på deras mark. Hos Korparna träffar Torak en flicka i hans ålder kallad Renn, som sedan följer med honom för att förgöra Demonbjörnen...

Det är spännande, alltid rakt på sak, inga kringelkrokar eller konstiga ord. Och förstås en underbar miljö som allting utspelar sig i. Rekommenderade böcker för både killar och tjejer!
jag kan också rekommendera böckerna på engelska, som är originalspråk. I alla fall den sista, som är den enda jag läst på eng. xD Det känns som lite mer läsning på engelska.(Kanske med tanke på att man får slå upp en del ord också, men det är bara kul att lära sig nytt, tycker jag.) Bäst är nog att slå upp i ett riktigt lexikon, även om det går snabbare på Internet.

Skrivet av Lyra

1 kommentar:

  1. Lyras kusin Johanna12 januari 2010 kl. 16:22

    Vilken fin blogg ni har! Ska följa den med intresse :)

    SvaraRadera