fredag 31 december 2010

Bokåret 2010

Nu lider 2010 mot sitt slut. Det enda som egentligen är kvar att göra i år för min del är att äta oxfilé, prata lite, leka med syskon, äta chips, och vänta. Kanske hinns det med lite läsning också? Är halvvägs i City of Glass, och den äger!
I början av året bestämde sig jag och Lyra för att skriva upp alla böcker vi läste. Det gick väl sådär. Efter några månader glömde vi båda bort att skriva i den, och när vi kom på det igen hade vi helt enkelt glömt bort vad vi hade läst. Men jag tror att jag fick ihop det till sist! Även om några böcker antagligen saknas. Lyra tappade räkningen någonstans i Juni.
50 böcker har jag läst, enligt min lista. 21 på engelska och 29 på svenska.
Ja, 2010 var året då både jag och Lyra började läsa engelska böcker på riktigt. De sista månaderna är det betydligt fler engelska böcker än svenska.
En annan sak, under det andra halvåret, 25 Juli - 31 December lästa jag (enligt listan) 17 böcker. Det betyder att jag läste 33 böcker under det första halvåret. Undra om det beror på att jag läste på engelska, om jag inte hade tid att läsa lika mycket, eller om jag helt enkelt glömde att skriva alla böckerna?

Men under 2010 har jag läst många fantastiska böcker, det går inte att förneka. Det går omöjligt att göra en topp-fem, eller liknande, så jag kan helt enkelt nämna några av alla fantastiska böcker från 2010.
The Book Theif - Markus Zusak, Rubinen I Dimman, Skuggan Från Norr, The Tiger In The Well - Philip Pullman, The Hunger Games, Catching Fire, Mockingjay - Suzanne Collins, Pride and Prejudice and Zombies - Jane Austen and Seth Grayhame-Smith, Alice's Adventures In Wonderland - Lewis Carroll, The Maze Runner - James Dashner, City of Bones, City of Ashes - Cassandra Clare, Sarah's Key - Tatiana de Rosnay

Ingen glömd? Hoppas inte det. Jag kan ju nämna några av de sämsta böckerna också.
Mer Än Ögat Ser - Melissa Marr, Vampyrens Märke - P.C. Cast and Kristine Cast, Den Femte Systern - Mårten Sandén, Hans Majestäts Drake - Naomi Novik,

2010 upptäckte vi också några fantastiska bokserier, som rekommenderas varmt till alla.
The Hunger Games - Suzanne Collins

The Mortal Instruments - Cassandra Clare

The Sally Lockhart Quartet - Philip Pullman


 Vi vill önska ett gott nytt 2011, och hoppas på lika många bra böcker som 2010!

Och, hela min lista med utlästa böcker 2010, är följande;


The Book Thief -  Markus Zusak, 3 Januari
Häxa - Celia Rees ,8  Januari
Mer Än Ögat Ser - Melissa Marr ,12 Januari
Sagan Om De Två Tornen -  JRR Tolkien, 27 Januari
Vargbröder, Ondskans Schaman - Michellle Paver, 31 Januari
Vampyrens Märke - P.C Cast And Kristine Cast, 3 Februari
Fatta Eld - Suzanne Collins, 5 Februari
Om Jag Stannar - Gayle Forman, 7 Februari
Rubinen I Dimman - Philip Pullman, 13 Februari
The Hunger Games - Suzanne Collins, 18 Februari
The Resistance - Gemma Malley, 24  Februari
The Magician's Nephew  - C.S Lewis, 26 Februari
Drakens Bok - A.J Lake, 4 Mars
Över Näktergalens Golv - Lian Hearn, 7 Mars
Stolthet och Fördom - Jane Austen, 11 Mars
På Kudde Av Gräs - Lian Hears, 17 Mars
Eragon - Den Äldste - Christopher Paolini, 1 April
Ghost Hunter - Michelle Paver, 30 April
Harry Potter and The Prisoner of Azkaban -  J.K Rowling, 5 April
Häxa-Bortom Tiden - Celia Rees, 14 April
Stoltet och Fördom och Zombier - Jane Austen och Seth Grayhame-Smith, 24 April
Tornrummets Hemlighet - Niklas Jantz, 1 Maj
Sense and Sensibility - Jane Austen,  5 Maj
Numbers - Rachel Ward, 10 Maj
Frost - Maggie Stiefvater, 16 Maj
Under Lysande Måne, Lian Hearn, 19 Maj
Den Femte Systern, - Mårten Sandén, 23 Maj
Svärdet och Spiran - Ken Follett, 2 Juni
Dawn of The Dreadfuls - Steve Hockensmith, 11 Juni
The Double Act - Jaqueline Wilson, 14 Juni
Alice's Adventures In Wonderland - Lewis Caroll, 15 Juni
The Short Second Life of Bree Tanner - Stephenie Meyer, 15 Juni
Rufus - Doris Lessing, 20 Juni
Brisingr - Christopher Paolini, 8 Juli
Chains - Laurie Halse Anderson, 14 Juli
Vid Hägers Skarpa Skri - Lian Hearn, 30 Juli
The Maze Runner - James Dashner, 1 Augusti
Hans Majestäts Drake - Naomi Novik, 16 Augusti
Drömlös - Eino Hanski, 18 Augustoi
City of Bones – Cassandra Clare, 31 Augusti
Mockingjay – Suzanne Collins, 4 September
Hobbiten – J.R.R Tolkien, 13 September
A Pocket Full of Rye – Agatha Chrisite, September
Northanger Abbey – Jane Austen, Oktober
Dödgrävarens Dotter – Joyce Carol Oates, 22 Oktober
Harry Potter And The Deathly Hallows – J.K. Rowling, 16 November
Agnes Cecilia – Maria Gripe – 3 December
The Tiger In The Well – Philip Pullman, 9 December
Sarah’s Key – Tatiana de Rosnay, 25 December
A Christmas Carol – Charles Dickens, 28 December

Skrivet av Shadowhunter-Alice


måndag 27 december 2010

Tretton Skäl Varför

Jag har kommit på vad jag nästan gillar bäst: att tipsa folk om böcker. Man ser dom, vilsna, osäkra själar, moloket sökande efter en bok värd att köpa. Eller, som de tror är värd att köpa. De vet ju inte vad som är bra! Då smyger man fram till dem, lite som en Superman, och utropar: "Osäker icke-läsare i nöd!" Då blir de så glada. Kastar sig nästan i ens famn. (eller inte) Men ler gör de oftast. Det hände mig senast när jag onsdagen före julafton tog en tur till Större Stad för att leta lite julklappar. Inne på Bokia var det mycket folk, och jag snirklade mig fram till "ungdomshyllan". Där stod en vilsen kvinna och tittade på böcker. Jag, måste erkännas, väntade en stund innan jag frågade, men sa till sist: "Vem letar ni till?" Hon sken upp och svarade att det var till en 15-årig systerson som hon tyckte skulle läsa lite mer. Eftersom vi inte är så erfarna på det "lättlästa" planet och sådant är svårt att hitta till äldre barn pekade jag på Revolt som stod på en hylla ovanför mig. Hon blev jätteglad för att jag hjälpte henne, och skulle fråga personalen om de hade första delen. Jag hoppas att killen fick den. "Det var en tjej som rekommenderade den, hoppas den är bra!"
Men man känner sig så nöjd efteråt. Sådant uppmuntras!

Men det var egentligen inte det som det här inlägget skulle handla om. Jag har denna morgon läst ut min första bok på flera veckor, Tretton Skäl Varför. Jag vet inte om jag vill kalla det julläsning, men det krävde ändå koncentration. Ingenting att läsa mitt under julmiddagen. Kan vara lite deppigt att läsa mitt under en vanlig skolvecka också. Varning för obehagliga kopplingar. Jag ska inte berätta så mycket vad den handlar om, det kan man läsa på andra ställen. Men själva stammen är att Hannah Baker har tagit självmord, men innan spelade hon in tretton band som skickas runt till utvalda personer där de för höra vad det var de gjorde fel, och som till slut fick Hannah att ta sitt beslut. Det är jobbig läsning, och många gånger sitter man och tänker "nej, sluta, gör inte så!" fast man inte vet vad det kommer att leda fram till. Och på många punkter är Hannah orättvis; om folk vetat hur hon mådde skulle många ha låtit bli att göra det de gjorde mot henne. Hon dömer hårt. Men det var tillräckligt för att hon skulle ta livet av sig.
Mnja, det är seriös läsning som man nog alltid kommer att förknippa vissa saker med. Och svår att lägga ifrån sig. Kanske inte i början, men de sista hundra sidorna. Man anar också en sensmoral: försök alltid nå fram till människor på det bästa tänkbara sättet. Och hjälp dem innan det är för sent. Rekommenderas till alla, men kan nog vara särskilt lärorik för skolkuratorer.
En till sak, det är en väldigt konstig känsla att lära känna en död person genom inspelade kasettband. Något som gör det ännu verkligare är Hannahs blogg, Hannah's Reasons. Kommentarerna är mest anonyma, och består mycket av "Hannah, you didn't have to die, we're all so sorry" och liknande. En del har kommenterat som karaktärer i boken och identifierat sig med dem. Det känns på ett sätt fint, men om det skulle hänt i verkligheten, hur skulle det sett ut då? Hm. Hannah finns ju ändå inte på riktigt. Eller?
Nu ska jag åter fördjupa mig i Jane Eyre, försöka återfå julkänslan.

God fortsättning på er!

Skrivet av Slö(L)yra

P.S. Snart fyller bloggen ett år! Vi firar! D.S.

lördag 25 december 2010

Tävling Hos Crazy In Books

Ja, vi är med i en utlottnig hos Crazy In Books av Falling av Lauren Kate och Graceling av Kristin Cashore. Båda böckerna verkar bra, speciellt Graceling. Vi har hört om dem flera gånger, men aldrig riktigt kommit oss för att kolla upp dem.
Så vad väntar ni på? Feel free to join the competition!

torsdag 23 december 2010

It's Christmas time

Nu är det jul, indeed! Och vi hinner nästan inte göra något som helst spontant! Helt underbart. Men julfriden börjar sakta sänka sig över oss nu. Ska bara få in granen, lacka paketen, göra klenäter och grönkål, och skriva klart detta inlägg.  Men snart, så.
Alice och Lyra har, trots all stress, lyckats med att träffas en stund och byta paket. Eftersom Alice tidigare i år fått böcker för dyra pengar gick jag för nån vecka sen till en second hand-butik och inhandlade fyra böcker (en till mig själv) för otroliga 7 riksdaler. Vilket kap! De var kanske inte i det bästa skick, men det är ju innehållet som räknas. De tre böckerna hon fick var Den mystiske Mr. Quin, Agatha Christie, Tomorrow when the war began, John Marsden (som hade en gul remsa med texten "tillhör skolbiblioteket" på!och klassikern Rosens namn, Umberto Eco. Av Alice fick jag två helt nya böcker, Elsewhere av Gabrielle Zevin och The Looking-Glass wars av Frank Beddon. Senare är alltså 'the true story' om Alice i Underlandet. Enligt Mr. Beddon. När Alyss Heart berättade sin våldsamma historia uppfattade Lewis Carroll den helt fel, och skrev en söt, lite smågalen saga. Men sanningen var tvärtom, verkar det som. Jag känner mig otroligt peppad att läsa den, tack Alyss! Nu behöver jag nog ingenting i födelsedags-present. Eller kanske. Jag undrar om den inte finns som comic book också, med tanke på bilderna.



Okej, alla vet ju att Mr. Dodgson, som L.C. egentligen hette, kände Alice Lidell när hon var liten och lekte ofta med henne, men det ska bli kul. Varför kom jag inte på idén själv? Jag skrev ju en omgjord Alice in Wonderland på svenskan i höstas. Det här känns mycket coolare, när Chesire Cat är lönnmördare med nio liv och Blue Caterpillar ser ut som nånting President Snow hade kunnat komma på, i någon slags steampunk fantasy. Måste presentera den för alla vi känner. När jag läst den.
I jul, eller, från och med i morgon, ska vi lääääsa. Hoppas jag. Jane Eyre är jättefin, och har inte alls samma språk som Austens böcker, som jag trodde. Var inte så påläst. Som ni ser har jag nu också kommit över Thirteen reasons why, som jag läser med spänning, på svenska.  Till er som har läst den finns en hemsida, notera Hanna's blogg som är länkad till. Jag hoppas på många trevliga böcker i julklapp, and so to you! Och Alice.


Since it's Christmas let's be glad, even if your life's been sad, there are present to be had.

~ Merry, bookish Christmas! ~




Skrivet av Snö(L)yra

måndag 20 december 2010

Where Do We All Belong? - English Literature

Januari 2009 började jag som tolvåring traggla mig igenom Breaking Dawn på engelska. Den följdes av den övrig Twilight-serien, HP and The Deathly Hallows och fram på sommaren The Host. Detta skulle snart ge upphov till ett beroende, och en dålig ovana.
Det var väl någonstans i början av sjuan som det hela tog rejäl fart. Bok efter bok lästes ut på origialspråk. Eftersom jag hade läst Twilight-serien på engelska började jag dessutom klaga på översättningen, och det hjälpte väl det hela på traven en bit. Budskapet ”Böcker ska läsas på originalspråk!”, var inpräglat i min hjärna.

Till en början var mina föräldrar uppmuntrande. ”Det är bra att du läser på engelska!” Men på senare tid har det övergått till tjat på mig att läsa på svenska.
”Det är ditt modersmål!” Never mind it, säger jag!
Det känns nästan konstigt att läsa på svenska, ansträngt och konstgjort, på något sätt. Samtidigt är det ju lite skönt, man slipper koncentrera sig så mycket. Men det är ju det jag gillar! Vem har sagt att det ska vara lätt att läsa?
Men jag borde läsa mer svenska, det vet jag. Men samtidigt… Kan det verkligen utvecklas till en dålig ovana? Hur kan det vara dåligt?

Att läsa engelska böcker, det verkar jag och Lyra vara ganska ensama om, i alla fall om man ser sig omkring där vi bor. För det är nog väldigt ovanligt att svenska ungdomar gör det idag. Men vi få som gör det, borde inte vi bli uppmuntrade?

En gång i skolan sa en lärare till mig och Lyra, ”Jag är så imponerad över att ni läser på engelska!” Det var inte första gången vi fick höra det.
Men om det är så imponerande, varför hjälper de oss inte då? Jag menar, bibliotek, bokhandlar och bokklubbar gör nästan ingen reklam alls för engelska böcker. Inte tipsar de heller om engelsk litteratur.
Ett exempel.  När vi började blogga i början av förra året skrev jag om Oönskad (The Declaration) av Gemma Malley, som jag fattade starkt tycke för när jag först läste den. I slutet av inlägget tror jag att jag skrev något i stil med ”nu vill vi verkligen ha en fortsättning!” Sen fick vi en chockerande kommentar, det fanns en fortsättning! Inom två veckor hade jag köpt the sequel, The Restsiatce, och läst ut den.
Borde inte tex bokklubbar göra någon reklam för uppföljaren, så att de svenska fansen ska få en anledning att läsa på engelska? Uppenbarligen inte.

Budskapet i det här blir som Lyras protestinlägg i somras, om stadsbibliotekets sommarbokklubb. Vi finns också!

English, a bad habit? Just forget it, I say.

Skrivet av en English Literature-Loving Alice 

torsdag 16 december 2010

City of Fallen Angels, Cover and Actor Revealed

Jag såg nyss på Underbart Bokberoende att omslaget till City of Fallen Angels har släppts! *screams and jumps up and down*
Så här är det, vad tycks? Jag älskar det! Clary och Simon! Även om de inte riktigt såg ut som jag hade tänkt mig dem...

Som om inte det vore nog att omslaget har släppts har det också avslöjats vem som ska spela Clary i filmatiseringen, som kommer 2012. 
Ni som inte har läst The Mortal Instruments, titta helst inte. Läs böckerna först istället och få er en egen bild av Clary. 
Skådespelerskan heter Lily Collins och här kommer en länk till artikeln på Cassandra Clares Blogg om henne
Jag tror filmen kommer bli amazing, men vem ska spela Jace???!!!

Ni som inte har läst The Mortal Instruments, gör det nu!!! Det är fantastiska böcker, som inte har översatts till svenska. 
Jag själv måste läsa City of Glass och Clockwork Angel, om jag kan få låna dem av Lyra (Saumensch) som uppenbarligen har gömt dem för att jag inte ska ta dem ifrån henne...

Skrivet av Shadowhunter-Alice

lördag 11 december 2010

Lite Uppdateringar, och En Tiger In The Well

Ja, även om det kan verka så har vi faktiskt inte blivit drabbade av Zombie-Farsoten och blivit levande döda. Förklaringen blir den gamla vanliga, mycket i skolan, en massa konserter, etc. Shame on us!


Alice har i alla fall nyligen läst ut The Tiger In The Well, vilken hon tyckte var underbar. Det är verkligen Philip Pullman över den, och att dessutom få uppleva det hela i originalspråk... Spänningen är omöjlig att klaga på, ända till sista sidan satt jag på helspänn med boken i handen, vad skulle hända? Pullman har även inkluderat en massa nya, fantastiska karaktärer. De nya slätar nästan över saknaden från de gamla, försvunna, (Inte nämna några namn, spoiler!) även om det är omöjligt att gottgöra försvinnandet helt. En gammal karaktär återvänder också, och lämnar Alice frustrerad, eftersom hon inte kommer i håg alla detaljer från The Ruby In The Smoke. Får läsa om den, någon gång.
Förutom en underbar läsupplevelse lämnade The Tiger In The Well också efter sig ett nytt uttryck; "Not Bloody Likely"

Lyra är vid det här laget indykt i Jane Eyre, som vi hoppas få höra dina tankar om snarast, Saumensch!

Längre, utförligare, inlägg om The Tiger In The Well kommer.

Skrivet av Miss Alice

lördag 4 december 2010

Cherry on Top Award(s)

För ett tag sen fick vi ytterligare en Award, Cherry On Top Award. Vi vet att det var länge sen, men bättre sent än aldrig!
Bloggarna vi fick det av, som vi också vill passa på att tacka är:
AmelieTvillingarnas Bokbuffé och Sofia från Bokträdet. Tack så mycket!
Eftersom vi tipsade om bloggar i tidigare Awards kan ni ta ett span i Beautiful Blogger Award och ~A Creative Blogg Award~ om ni vill se några av bloggarna vi läser regelbundet (även om vi följer betydligt fler)
När man får Cherry on Top Award ska man skriva om tre favoritförfattare (bara tre?!) samt nämna en bok för varje författare (bara en?!) Det kan bli svårare för Alice och Lyra än det låter, but let's give it a try!

Philip Pullman - His Dark Materails OCH The Sally Lockhart Quartet (vi vet att det egentligen är sju böcker...)
Suzanne Collins - The Hunger Games Trilogy
Cassie Clare - The Mortal Instruments

Skrivet av Alice och Lyra

måndag 29 november 2010

Dear Santa...

Det börjar ju som sagt dra ihop sig mot jul, och nu står jag som alltid där med frågan ”vilka böcker ska jag önska mig?” Nya, okända böcker, uppföljare, böcker jag har hört ska vara bra, julböcker…? Vad ska prioriteras? Och hur många böcker kan man egentligen önska sig?
Jag har hittat ett trettio-tal böcker som verkar väldigt bra, och alla är jag sugen på att läsa. Men, jag vet att mina föräldrar och släkt aldrig skulle köpa trettio böcker till mig, och dessutom vill jag ju ha andra saker också.
Till min födelsedag i September gjorde jag misstaget att bara skriva ner böckerna som jag önskade mig rakt upp och ner, utan någon som helst struktur. Resultatet: de böckerna jag önskade mig mest fick jag inte. (En annan mysterious thing är att mina föräldrar verkar ha ignorerat de böcker som inte redan fanns på den lokala bokhandeln…)

Anyway, nu har gjort det svåra valet att skriva en ”prioritetsordning”, inte för att jag vet om den kommer att följas.
Det jag däremot vet är att jag aldrig kommer att få böckerna längst ner på listan, men inte vill jag ta bort dem för det! De för väl bli en födelsedagsönskning, i September… Eller Juliklapp!
Jag har också stött på det problemet att flera av böckerna redan ägs av Lyra, som säkert skulle låna ut dem till mig om jag frågade riktigt snällt. (Eller hur, Saumensch?) Men jag vill ha mina egna exemplar, ska jag önska mig dem trots det. Antagligen.
Julen är en komplicerad tid!

Hur gör ni med era Julböcker?

Skrivet av en confused Alice

söndag 28 november 2010

Om helger, böcker och sjungande vargar

Nu, när Lyra spenderat en lördag på landet med en utläst Clockwork Angel och en påse eukalyptus-godis som enda sällskap är det ganska skönt att komma tillbaka till stan där man bara kan välja och vraka när det gäller nya böcker. Och turen har nu kommit till Jane Eyre - på grund av rekommendationen jag läste i Ponton: att Jane Eyre avnjuts bäst någon gång i november med en kopp Earl Grey eller något dylikt svart te. "I'll remember that" skrev jag i kanten.

 Men, tillbaks till Clockwork Angel. Jag ska inte skriva för mycket med tanke på de som inte läst MI än och har allt roligt kvar, men jag har ungefär samma åsikt som Johanna på Reading & Rambling, den var inte bra som vi trodde. Man känner igen lite för mycket ifrån The Mortal Instruments. De två trilogierna är än så länge skrivna efter samma regelbok, vilket kan tyckas tråkigt. I The Mortal Instruments är det kombinationerna och kontrasterna som gör böckerna, tycker jag, i Clockwork Angel är det mer 1800-talets smutsiga London och huvudpersonens mycket eminenta boksmak; Tessa pratar om både Jane Eyre och Dickens många verk och är en person som jag gärna skulle vilja lära känna. Tror det skulle leda till mycket intressanta diskussioner. En annan sak som är trevlig är att varje kapitel inleds med ett bokcitat, de flesta från författare samtida med när boken utspelar sig. Det konceptet känner vi igen och tycker om från Philip Pullmans The Amber Spyglass - som vi fortfarande inte läst på engelska och som faktiskt skulle vara en trevlig julklapp. Hoppas Tomten läser Alices & Lyras Bokhylla. - I den, och i MI finns mycket citat av John Milton till exempel, och av honom har ju faktiskt både Pullman och Clare inspirerats. Och både Jace och Will (från Clockwork A...) verkar ha läst Paradise Lost. Kanske det ingår i en Shadowhunters utbildning? I så fall ska jag också passa på, vårt ex låg i brevlådan kvällen vi kom hem från Polen.



Och en sak till, Cassandra Clare har en spellista för Clockwork Angel. Det tycker vi såklart om! Jag har inte lyssnat på någon av de inkluderade låtarna än och känner inte heller igen någon av titlarna eller artisterna, men när jag gör det ska det rapporteras. Har ändå funderat lite över hur min spellista skulle låta för både The Mortal Instruments och Clockwork Angel, och har konstaterat att det nog skulle bli väldigt mycket Patrick Wolf. Speciellt den här låten - från hans första album Lycanthropy - och Clockwork Angel är nästan som gjorda för varandra. Förutom att låten heter Paris, inte London. Hur som helst var det en mycket trevlig upptäckt jag gjorde.




Skrivet av Lyra

En liten notering: Charlotte Brontë's mammas flicknamn var Branwell. Är det bara en slump, eller döpte Clare the runner of London Institute till Charlotte Branwell med flit?

söndag 21 november 2010

Harry Potter is coming to town.... again.

Igår var jag och Alice på Harry Potter and the Deathly Hallows. Och det var ju över förväntan! Något som jag uppskattade väldigt mycket var att händelsernas ordning följde boken ovanligt bra, och det var inte mycket som hade hoppats över, heller. Att de bestämde sig för att göra två delar av sista boken var ju på flera sätt bra, men det skulle de ju gjort med både fjärde, femte och sjätte boken också. Den sista boken är ju ändå inte den längsta, men det blev antagligen så för att det var sista och mest relevanta boken. Det känns lite pompöst, eller hur? Grande finale, alla skriker, tjäna mycket pengar.



 Ändå har filmen inte fått någon vidare bra kritik, och många har kallat den "en transportsträcka" fram till den andra delen. Och, det är den väl visserligen, men jag tycker att scenografin är roligare än i de tidigare filmerna, där action och lustig trollkars-arkitektur har varit huvudämnena. Till exempel, scenen där Hermione läser The Tale of the three Brothers högt hos Lovegoods', och berättelsen tar form som en riktigt Tim Burton-animation. Mycket trevligt inslag, och mycket oväntat! Det är ingen vanlig stor action-film som alla ser, den har ju faktiskt ett djup. Och jag ser den nog igen. (Men jag var besviken på att inte scenen med Lunas rum var med.)



 Men Harry då, hur var han? Nja, jo, visst har han blivit lite äldre, men han har fortfarande ingen riktig personlighet. Jag menar, hur skulle man beskriva honom? Öh, nästan lite för modig, självuppoffrande, ett allvarligt fall av måste-alltid-rädda-alla-sjukan, och nästan utan något temperament alls. Han är nästan inte mänsklig, eller hur? Hur kan man vara så ödmjuk med den uppväxten? Jag antar att J.K. Rowlings' ursäkt skulle bli att han har den här spårningen, "the Trace" som han fick av sin mamma av kärlek till sin lilla Harry. Men, vadå, kan verkligen ens magi förhindra den annars så logiska påverkan på en som växer upp utan någon som helst kärlek? Är då inte alla barn värda att få detta skyddet av sina föräldrar? Titta på stackars Draco Malfoy, som jag funderat en del kring, han har helt klart inte fått tillräckligt med kärlek av Lucius och Narcissa, även om vi i sjätte boken får vittna till Narcissas kärleksfulla uttalanden när hon ber Snape att svära 'The Unbreakable Vow'. Hur som helst är ju Draco väldigt avundsjuk på Harry, som får så mycket kärlek varje dag, medan Dracos 'vänner' mest är hans eskort. Och Ginny, vad är det egentligen hon ser hos Harry? Är det den trygga familjetypen, en säker vän till familjen, brorsans bästa kompis, The Boy Who Lived, eller någon annan? Eller blev hon bara kär i Harry för att storyn skulle gå ihop?



 En som verkligen vet hur Harry borde uppträda är Neil Cicierega, som sen några år tillbaka har lagt upp små klipp på Youtube och andra ställen, som går under namnet Potter Puppet Pals, alltså Harry Potter i form av handdockor. Här är Harry den själviske hjälten som fått för mycket uppmärksamhet, Ron den dumma lilla pojken som alltid ser upp till Harry och Snape deras vresige fiende som faktiskt egentligen lever ett mycket miserabelt liv indränkt i utanförskap... och jobbiga elever. Inte nog med att Harry är porträtterad så otroligt bra, det är nog bästa Harry Potter-parodierna ever. Ja, det är nog inte så mycket mer att säga, bara se och hör!





And watch 'em all.

Skrivet av Miss Lyra

onsdag 17 november 2010

The Hunger Games, Katniss and Rue



...Amazing! Har aldrig sett en så här bra, eller välgjord, fan-made trailer förut!

Filmen hittad på Mockingjay Net.

Alice

söndag 14 november 2010

Lite Uppdateringar, Och Fler Böcker

Jag kan till viss del hålla med Lyra om att det just nu känns som att vi har gått in i bloggväggen. Har också massa böcker jag har läst men inte skrivit om, tankar om dem kommer väl, tids nog. Men, jag kan passa på att skriva om lite nya inköp.

På lovet var jag i The Capitol (och nej, inte den i Panem…) och passade tillsammans med en kompis på att uppsöka en mycket lockande bokhandel. Lyra köpte min födelsedagsbok, Emma av Jane Austen, på samma bokhandel fast i Göteborg. I boken låg en lapp med adresser till butikerna i Stockholm respektive Uppsala, så jag bestämde mig för att åka dit.
The English Bookshop i Stockholm
Bokhandeln i fråga är The English Bookshop. Det var som ett Foyles i miniatyr, böcker i de flesta genererar men med betydligt mindre utbud än i Foyles. (Naturligtvis glömde Alice att ta kort på The English Bookshop, men vi kan nöja oss med en bild från Google)
Böckerna i fråga som jag köpte var Back Home av Michelle Magorian och The Glass Demon av Helen Grant.
Lyckades också komma över The Pain Merchants av Janice Hardy och en svensk uppsättning av Boktjuven  (baktanken med det var att få min mamma att läsa den…)
Som om inte detta vore nog fick jag också två böcker av min farmor, Utvandrarna av Vilhelm Moberg och Inte Utan Min Dotter av Betty Mahmoody.
När jag kom hem väntade också ett paket från Bokus med 4:50 From Paddington av Agatha Christie och Sarah’s Key av Tatina de Rosney.
Slutsatsen vi kan dra av det här, jag har att läsa ett tag fram över!

Det slumpade sig så, eller egentligen var det väl orsaken att jag tog boken, att Lyra och jag för några veckor sedan var med och spelade i en uppsättning av musikal-versionen av Kristina Från Duvemåla. Kände väl att jag behöver läsa böckerna som alla alltid pratar om efter det. 

Alice

lördag 13 november 2010

Bloggväggarna anfaller

Efter att ha städat sin garderob och fått lite ont i ryggen av det sitter Lyra och vet inte vad hon ska skriva om. Men bloggen behövde uppdateras. Jag har ju några böcker som jag fortfarande inte bloggat om, men som jag läste ut för ett ganska bra tag sedan. Fried Green Tomatoes, som jag läste ut nån gång i oktober, om jag minns rätt. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, som jag läste ut i somras, och Anne Franks Dagbok som jag läste så tidigt som i våras. För att bara nämna några, det är väl säkert fler. Just det, Tordyveln också. Men jag ids bara inte skriva om dem. Och snart är det bara två veckor kvar till första advent. Och dagarna går. Och jag har fortfarande inte läst The Return of the King.
Jag har nog gått in i den s.k. bloggväggen.
Så ni får ursäkta.
Jag hoppas jag kommer ut på andra sidan snart.

Som en lång tunnel klädd med tomma bokhyllor. Vart tog böckerna vägen? Hoppas bara man kommer ut.


Skrivet av Lyra

lördag 6 november 2010

There and back again: Fyra Böcker rikare

Igår kväll kom en slö Lyra hem från Polen. Det kändes lyckat, jag är tre paperbacks och ett engelskt lexikon rikare. Men vi åkte inte till Auschwitz, när vi insåg att det skulle ta för lång tid. Det blev däremot det mindre koncentrationslägret "Stutthof" som låg närmare. Och en så kallad "nerd spasm"; jag har köpt City of Bones på polska. Jepp, det stämmer. Inte för att jag kommer att läsa den. Men, ja.


Saumensch was on halvön Hel



Katter vid Stutthof - det fanns sju stycken



Mysigaste bokhandeln i Gdansk



The Mortal Instruments och Clockwork Angel på polska. 
Vad sägs om utformningen?

(De andra två böckerna jag köpte: A Hat Full of Sky av Terry Pratchett och The Butterfly Revolution av William Butler) 



Skrivet av Lyra








Höst-Bokbyte: Paket anlänt


Här har vi det alltså! Höstens Bokpaket, som vi fått av Moa, genom En Bok om Dagens bokbyte.
 Innehållsförteckning:

"Abarat" av Clive Barker
"The Darkangel" av Meredith Ann Pierce
En påse Blåbär&Grädd-te
En strut med polkatryffel från Åre chokladfabrik
Ett vykort och en anteckningsbok per Saumensch

Allting var jättefint/gott/trevligt, böckerna är helt främmande för oss och vi ser fram emot att läsa dem!
Tack så mycket, vi är så nöjda, Moa!

(Vi ska skicka vårt paket nu, så det kommer väl fram i början av nästa vecka.)


Skrivet av Alice & Lyra

fredag 29 oktober 2010

Pocket & Påhitt, Underlättning För Våran Bytesvän

Här kommer en underlättning för Moa som är våran bytesvän i En Bok Om Dagens bokbyte. En något kompleterande lista över vad Alice har läst under 2010, och en lista på de (ganska många) olästa böckerna i bokhyllan. Jag hoppas att Lyra (Saumensch) lägger upp sina snart också...

Utlästa Böcker Av Alice 2010:


The Book Thief -  Markus Zusak
Häxa - Celia Rees
Mer Än Ögat Ser - Melissa Marr
Sagan Om De Två Tornen -  JRR Tolkien, 27 Januari
Vargbröder, Ondskans Schaman - Michellle Paver
Vampyrens Märke - P.C Cast And Kristine Cast
Fatta Eld - Suzanne Collins
Om Jag Stannar - Gayle Forman
Rubinen I  Dimman - Philip Pullman
The Hunger Games - Suzanne Collins
The Resistance - Gemma Malley
The Magician's Nephew  - C.S Lewis
Drakens Bok - A.J Lake
Över Näktergalens Golv - Lian Hearn
Stolthet och Fördom - Jane Austen
På Kudde Av Gräs - Lian Hears
Eragon - Den Äldste - Christopher Paolini
Ghost Hunter - Michelle Paver
Harry Potter and The Prisoner of Azkaban -  J.K Rowling
Häxa-Bortom Tiden - Celia Rees
Stoltet och Fördom och Zombier - Jane Austen och Seth Grayhame-Smith
Tornrummets Hemlighet - Niklas Jantz
Sense and Sensibility - Jane Austen
Numbers - Rachel Ward
Frost - Maggie Stiefvater
Under Lysande Måne, Lian Hearn
Den Femte Systern, - Mårten Sandén
Svärdet och Spiran - Ken Follett
Dawn of The Dreadfuls - Steve Hockensmith
The Double Act - Jaqueline Wilson
Alice's Adventures In Wonderland - Lewis Caroll
The Short Second Life of Bree Tanner - Stephenie Meyer
Rufus - Doris Lessing
Brisingr - Christopher Paolini
Chains - Laurie Halse Anderson
Vid Hägers Skarpa Skri - Lian Hearn
The Maze Runner - James Dashner
Hans Majestäts Drake - Naomi Novik
Drömlös - Eino Hanski
City of Bones – Cassandra Clare
Mockingjay – Suzanne Collins
Hobbiten – J.R.R Tolkien
A Pocket Full of Rye – Agatha Chrisite
Northanger Abbey – Jane Austen
Dödgrävarens Dotter – Joyce Carol Oates

Olästa Böcker I Bokhyllan:

(Liten notering, vissa av böckerna har jag fått, vunnit, glömt avbeställa i bokklubbar etc. Några av böckerna har även stått i bokhyllan ett bra tag, och planeras inte heller bli lästa inom den snaraste framtiden.)

The Scorch Trials – James Dashner
The Diamond of Drury Lane – Julia Golding
Emma – Jane Austen
Alice’s Adventures In Wonderland And Through The Looking-Glass – Lewis Caroll
Medlaren – Meg Cabot
Ice – Sarah Beth Durst
Flykten Från Berganien – Eva Ibbotson
Le Petit Prince – Antoinde de Saint-Exupéry
Glöm Mig Inte – Anne Cassidy
Harens Vår – Markus Paasalina
The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy – Douglas Adams
Mary – Lesley Pearse
Miss Mary Bennets Självständighet – Colleen McCollough
Jonathan Strange And Mrs Norrell – Susanna Clarke
Jag Är Martyr – Bo Bjelferdstam
Bara Inte du – Katarina von Bredow
Beautiful Dead, Jonas Bok – Eden Maguire
Den Gröna Cirkeln – Stefan Casta
Midnattsmanifestet – David Whitley
Krigarhjärta – Henrik Larsson
Lilla Stjärna – Johan Ajvide Lindquist
Hunger – Michael Grant
Släktet – Guillermo Del Toro, Chuck Hogan
My Sister’s Keeper – Jodi Piccult
Shadow Web – N.M. Browne
Levande Skuggor – Eino Hanski
Förföljd – Norah McClinthog
The Tiger In The Well – Philip Pullman
Skrämmarkriget – Lene Kaberböl
Kulla Gulla På Blomgården – Martha Sandwall Bergström
En Annan Maria – Brit Engdal
De Bästa Julberättelserna 





måndag 25 oktober 2010

Förintelsen - En Ofattbar Sanning

Vi har läst om det så många gånger. Vi har hört Liesels historia, Steffis och Nellis, Belägring, Aldrig Mera Krig Emma, den nyss utlästa Dödgrävarens Dotter…
Det alla böckerna har gemensamt är att de på något sätt påverkas av andra världskriget, men så här har jag aldrig tidigare läst om det.

Vi kanske ska ta det från början. För någon vecka sedan berättade en av lärarna på min och Lyras skola om en bok för den något tveksamma åttan. (En liten notifiering, Lyra och jag går inte i samma klass. Jag går i åttan och hon i sjuan)
Boken var en liten tunn sak på inte mer än 90 sidor, och hette Vad Mina Ögon Har Sett, av Magda Eggens. Läraren som berättade om den för oss hade själv träffat Magda Eggens när boken skulle ges ut, och hört henne berätta sin historia själv, för boken är en helt sann.
När vi sedan gick ifrån klassrummet skakade jag nästan efter vad han hade berättat. Jag frågade mig själv, vad var det för skillnad på det här och alla andra makabra böcker jag har läst? Svaret var självklart, det här hade hänt i verkligheten.

Nästa dag, på den s.k. Projekttiden hade vår klassföreståndare tagit med sig några uppsättningar av boken. Jag tog genast en, och satte mig att läsa. 70 minuter senare (i väntan på att nästa lektion skulle börja) var boken utläst. Efter sig lämnade den en ännu mer skakande Alice.

Kanske ska jag berätta vad boken handlar om, så ni själva förstår. Historien om Magda Eggens fruktansvärda upplevelser under kriget.
1944 i Ungern. Magdas judiska familj, föräldrar och två yngre systrar, har dittills märkt ytterst lite av krigets fasor, men detta kommer att förändras när de en dag förflyttas till stadens ghetto. Efter en vistelse där blir de inträngda i vagnar för boskap, på en resa dit igen vet vart. Trångt, trångt, står de tryckta i vagnarna i flera dagar. När de tillslut blir utsläppta är det i Auswitzh. Magda och hennes syster Eva skiljs från sina föräldrar och andra syster, Judit. När de försöker följa efter blir de hindrade av ett befäl, vilket senare ska visa sig räddade livet på dem.
Alla har väl hört historierna om Auswitch, och kan säkert gissa vad som hände med den övriga familjen. Men Magda och Eva tillhörde istället de judar som såg relativt friska ut, och i stället fick arbeta, tills det blev ”deras tur”
Mot alla odds lyckas Magda och Eva överleva Auswitch fasor. Tillslut blir de deporterade där ifrån, och får istället arbeta på en fabrik, där förhållandena är lite bättre.
Månader följer. Många dör, av svält, kyla eller sjukdomar. De transporteras från plats till plats. Många gånger håller Magda på att ge upp, men hon fortsätter kämpa för Evas skull.
När kriget är slut räddas Magda och Eva av Röda Korset och hamnar i Sverige.
År senare skulle Magda komma att skriva boken Vad Mina Ögon Har Sett.

Magda Eggens
Vad ska man egentligen tycka om en sådan här bok? Jag skulle aldrig kunna säga att den är dålig, för det är den definitivt inte. Men jag kan inte heller säga ”det här var den bästa bok jag någonsin har läst!”
I sådana här fall kan man inte kommentera på språket eller liknande, här är det bara handlingen som gäller. Och det är skrämmande, vad mänskligheten egentligen är kapabel till, bara för att få makt. Hur många Judar som dog på grund av Hitler i Andra Världskriget, hur många Tyskar, Japaner, Britter, Amerikanare etc som fick sätta livet till under striderna. Det är ofattbart. Jag har hört att många i Japan inte ens vet om Förintelsen, vad Nazisterna gjorde. Därför måste vi berätta, sådana som Magda måste dela med sig av sina berättelser. Vi får aldrig glömma, för sådant här får aldrig hända igen!

Vid närmare granskning har jag redan läst en annan bok av Magda Eggens. Aldrig Mera Krig, Emma, som jag nämnde innan, lästes vid ungefär 10-års ålder. Jag googlade den, för att ta reda på om den verkligen hette ”Aldrig Mera Krig, Emma”, och då visade det sig att författaren var Magda Eggens, najs!)

Alice

Bokbyte, Pocket & Påhitt

Här kommer en liten "biografi" om oss till En Bok Om Dagens Bokbyte. Den vi ska byta med, som "biografin" är riktad till, är Moa på Textappeal 

Så, till att börja med kan vi säga att de genrer vi läser mest inom är Fantasy, Urban Fantasy och Sci-Fi, en stor del på Engelska. Vi läser också mycket historiskt och Fiction över huvudtaget. Vi har väl inga speciella författare som vi måste läsa av, utan vi är öppna för alla nya böcker, så länge de har kvalitet och kvantitet. Det enda vi egentligen inte läser, eller rent utsagt avskyr, är de där "Svenska Ungdomsböckerna", för närmare förklaring, se tidigare inlägg. Vi uppskattar heller inte chich-lit eller dussinböcker eller Svenska Deckare, unikt ska det vara!
Några författare vi gärna skulle vilja läsa mer av är bla Agatha Christies Miss Marple (vi har redan läst The Body In The Library och A Pocketful of Rye. 4:50 From Paddington är också på väg hem till Alice), och Joyce Carol Oates (Vi har läst Dödgrävarens Dotter). Edgar Allan Poe och H.P. Lovecraft lockar också mer och mer, hehe.
Någorlunda kompletterade lista med vad vi har läst under 2010 kommer förhoppningsvis publiceras inom kort.
Som sagt innan läser vi en stor del av alla böcker på Engelska, så vi tar gärna emot böcker på Engelska som originalspråk.
För mer detaljer kan man ta ett span på inlägget från vårt förra bokbyte.

Saker som vi tycker om, först kanske det ska nämnas att både Alice och Lyra är oerhörda te-drickare. Båda är däremot inte speciellt förtjusta i Lipton-te. Vi älskar också Engelsk kultur genom alla tider och Shadowhunters!
Här följer en lista på mer saker vi gillar, kopierad från tidigare bokbyte.


Storbritannien...
...och engelsk kultur genom alla tider
Annorlunda, okänd musik
Te! Åh, te...
Träd! (trädmönster, trädtyger, trädtavlor, trädprydnader, trädfoton, you name it)
Hav
Ponton
J.R.R. Tolkien
Fina vykort
Katter 
Grafiskt
Agatha Christie
"Alice In Wonerland"-konceptet
Studio Ghibli
Ordet "Forest
Fåglar
New York & London
Nerd Merchandise! 
Mysiga bokhandlar
Art Deco Art Nouveau
Zombier!    



När det gäller godis och annat liknande äter vi mest choklad, kakor och honung.

Hobbyer... Läsning, läsning och mer läsning, såklart! Båda är också musikintresserade och spelar flöjt/piccolaflöjt och altsax/sopransax. Alice rider även och Lyra är en scout. 
Några filmer värda att nämna är Spirited Away och de andra underbara filmerna av japanen Hayao Miyazaki , Alice In Wonderland, Fried Green Tomatoes, Skin, Amelie från Montmartre, The Secret of Kells, Breakfast at Tiffanys' och Pride And Prejudice (ingen tandkräm, tack!)
Vi älskar annorlunda, okänd musik. Bla Vampire Weekend, Bon Iver, Patrick Wolf och The Dubliners!
Vi är JungfruFiskar (detta är dock inget vi vill uppmuntra) våran favoritfärg är utan tvekan Blå och bara Grön!
Vi samlar på tekoppar, fina vykort med katter på och fina stenar.

(Om vi har tagit med mer information än nödvändigt, eller information om saker som är otänkbara att få i ett Bokbyte får du ursäkta oss, Moa. Är det något övrigt du undrar över är det bara att slänga iväg en uggla till aliceandlyra@gmail.com!)